Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. Heeft u een bijzondere reden om aan deze rubriek mee te doen, laat het ons dan weten info@jachthavenketelmeer.nl. Wij komen met plezier een keer bij u aan boord. 

Deze maand hebben we gesproken met de familie Timmerman. Het is een beetje een ‘afscheidsgesprek’ want de (eigengebouwde) boot Lobka ligt te koop en uitgerekend deze week is een voorlopig koopcontract getekend, dus er komt waarschijnlijk een eind aan het verblijf van deze trouwe ligplaatshouder van het eerste uur.

timmerman 

  … Ben en Janny Timmerman

  • Hoe lang liggen jullie al in Ketelhaven?

Wij zijn ligplaatshouder al vanaf april 1970, dus precies 45 jaar!

  • Met welk type schip vaart de familie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

De boot die nu te koop ligt is een Skandinavische spitsgat die Ben helemaal zelf gebouwd heeft naar een tekening van botenbouwer Brandsma, met de lijnen van een Colin Archer. Het schip heeft een dooskiel met midzwaard, waardoor het makkelijk kan droogvallen.

In juni 1991 (op Bens eigen verjaardag) is hij begonnen met de bouw van het schip, achter in zijn tuin in Dronten. Van het lassen van het staal en RVS tot de betimmering binnen en buiten; alles is zelf gedaan en voor een groot deel ook zelf uitgedacht. Ben heeft veel adviezen gehad van Ad Schraa (eveneens ligplaatshouder in Ketelhaven – zie ‘aan boord bij’ van november 2013), die eveneens al zijn schepen zelf bouwde en vooral heel veel kennis heeft van het lezen van tekeningen en van houtbewerking. Vanwege een epoxy-allergie was het toebrengen van de epoxylaag de enige klus die Ben uitbesteedde.

Precies 9 jaar later, juni 2000, werd met een kraan de boot over het huis getakeld en te water gelaten.

File0041 File0071 DSC01168
  •  Wat is de naam van het schip en waarom heet het zo?

Onze boot heet Lobka. We wilden graag de boot naar onze dochter, Lobke, noemen. Door een spraakverwarring tussen vader en dochter, dachten we dat het akkoord was. Ik heb de naam uitgesneden uit teak maar op de dag van de onthulling bleek dat onze dochter het er niet mee eens was. Ze zag het al vóór zich: bij het invaren van een sluis, dat de sluiswachter roept “wil de Jonge Jan achter de kont van Lobke aansluiten!” Nee, onze dochter was niet blij met de naam van de boot! Toen besloten we van de e een a te maken, zodat het Lobka werd. Zo werd Lobke vroeger genoemd door een Engelse piloot die bij ons thuis kwam. En hiermee kon Lobke goed leven.

 

  • Is dit jullie eerste schip?

Mijn eerste schip was een verlengde Vrijheid, ook zelf gebouwd in 1963.

Het volgende project was een Schakel. En daarna hebben we een Victoire 26 gekocht, waar enig achterstallig onderhoud aan zat. Maar met veel plezier heb ik ook dit schip aangepast naar onze wensen. Het bouwen van schepen is voor mij vaak een soort van therapie geweest, hier kan ik al mijn energie in kwijt en verdwijnen dagelijkse beslommeringen naar de achtergrond.

 

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Ben (73) was in zijn werkzame leven onderwijzer in het basisonderwijs en later in het VMBO. Zijn vrouw Janny (69) werkte in de verpleging. Ze hebben 3 kinderen: behalve Lobke nog 2 jongens, Sil en Rob.

 

  • Wat is het zeilgebied afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? En wat is jullie verste bestemming ooit geweest?

In de afgelopen zomer hebben we door Friesland, langs de Noord-Hollandse kust en zijn we naar Amsterdam gevaren. Vanuit de Sixhaven zijn we zó bij onze dochter die in Amsterdam woont.

Voorheen voeren we ook wel naar het Duitse waddeneiland Nordeney en naar de Nederlandse Wadden. Janny komt van Schiermonnikoog, dus daar hebben we veel drooggevallen.

 

  • Nog dromen voor de toekomst?

Graag zou ik met anderen meegaan als opstapper.

En verder willen we met onze nieuwe caravan nog naar Noorwegen, Zuid-Engeland en in mei gaan we naar Taizé. Dus nog plannen genoeg!

 

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

Er verschijnen ondeugende pretoogjes bij Ben:

Vaar eens met de boot naar Trintelhaven en ga jutten aan de Markermeerkant van de dijk … hoef je nooit meer een dure stootwil te kopen 🙂

Maar even serieus: je hoeft niet ver weg om te genieten van je boot. In ’t kanaaltje in het IJsseloog of bij de eilanden van het Kattendiep kun je zóó prachtig ankeren!!